Skeyes heeft besloten om de Frequency Monitoring Code (FMC) 5101 te introduceren vanaf 7 september 2023. Piloten kunnen daarbij de frequentie 126,900 MHz monitoren zonder actief aan te melden, zodat ze zich kunnen concentreren op het vlieg- en navigatiegedeelte van hun vlucht.  

De FMC 5101 is geen verzoek om vluchtinformatie, maar informeert de luchtverkeersdiensten dat de piloot de FIC-frequentie bewaakt en dat er contact met hem kan worden opgenomen zolang de code op de transponder is geselecteerd.

Het doel is duidelijk om de frequentiebezettingstijd en de werkdruk voor zowel piloten als vluchtinformatiediensten te verminderen.
Waarom deze verandering?  De vluchtinformatiedienst kan in de zomer zijn verzadigingspunt bereiken, maar ook in de winter, vooral tijdens dagen met mooi weer of na een lange periode zonder VMC-condities.  De omvang van het gebied voorzien van FIS en de hoeveelheid verkeer maken het een uitdaging om elke gebruiker op de frequentie een goed niveau van dienstverlening te bieden.  Schendingen van het luchtruim en frequentieverzadiging hebben aanleiding gegeven tot meerdere veiligheidsincidenten.

Deze FMC 5101 is van toepassing vanaf donderdag 7 september 2023 en strikt beperkt is tot de Belgische FIR (Luxembourg excluded ).
Meer informatie is te vinden in de ASIL op de website van het DGLV.

 

 

Lid van
Image


Image

Koninklijke Belgische Aeroclub

Erkend door
Image
als sportfederatie


FAI

Fédération Aéronautique Internationale

Aangesloten bij de
Image


Image

European Gliding Union

Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs vzw

Drieskensstraat 46
2300 Turnhout

+32 (14) 89 44 60
info@lvzc.be

Ondernemingsnummer 0415.865.526
Rechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout

Social Media