Annex I toestellen (= de vroegere Annex II toestellen) zijn niet onderworpen aan de EASA-regelgeving, maar enkel aan de nationale regelgeving. Belgische Annex-I zweefvliegtuigen die enkel boven het Belgisch grondgebied gebruikt worden hebben volgens de wet geen bewijs van luchtwaardigheid nodig. Ten opzichte van bepaalde instanties, zoals verzekeringsmaatschappijen, kan dit problemen opleveren. De Belgische Zweefvliegfederatie heeft daarom een procedure opgesteld waarbij de federaties (waaronder de LVZC) een attest kunnen opstellen dat ten opzichte van dergelijke instanties kan gebruikt worden als een bewijs van luchtwaardigheid. Deze procedure is beschreven in het organisatiehandboek dat u hieronder kan vinden. De hoofdzaken zijn: 

  • Voor toestellen in eigendom van leden van clubs behorend tot de LVZC wordt het bewijs van Luchtwaardigheid afgeleverd door het secretariaat van de LVZC, aan de hand van een inspectieverslag, afgeleverd door een technieker in het bezit van een Part 66L vergunning. 
  • Voor het bekomen van het bewijs van Luchtwaardigheid stuurt de eigenaar het volledig ingevulde inspectieverslag en aanvraagformulier naar het secretariaat. 
  • Indien de documenten in orde zijn, en wanneer de administratieve vergoeding ontvangen is, bezorgt het secretariaat u het bewijs van luchtwaardigheid. 
  • Het bewijs van luchtwaardigheid is enkel geldig boven het Belgisch grondgebied. Het is mogelijk dat een ander land de BZF-bewijzen van bevoegdheid erkent, eventueel tijdelijk of onder bepaalde voorwaarden. Een dergelijke erkenning moet geregeld worden door de eigenaar van het toestel, de BZF, de LVZC of het DGLV komt hierin op geen enkele manier tussen. 
  • Het bewijs van Luchtwaardigheid voor Annex I toestellen staat volledig los van de CAO. 

 

Verdere details kan u vinden in het handboek, hieronder. 

  pdf OHB-Annex_I_v1_Signed.pdf (903 KB)

Het organisatiehandboek “Annex I zweefvliegtuigen” 

  pdf OHB-AI-02.01_Aanvraag_BVL_Annex_I.pdf (146 KB)

Het aanvraagformulier voor het bekomen van het bewijs van luchtwaardigheid. 

  pdf OHB-AI-01a.01_CPL.pdf (247 KB)

Inspectie-verslag, in te vullen door een technieker in het bezit van een EASA Part 66L vergunning 

  pdf OHB-AI-01b.01_CPL_Bijl_M.pdf (170 KB)

Inspectie-verslag van het motor-gedeelte, in te vullen door een technieker in het bezit van een EASA Part 66L vergunning 

Liga van Vlaamse Zweefvliegclubs vzw

Drieskensstraat 46
2300 Turnhout

+32 (14) 89 44 60
info@lvzc.be

Ondernemingsnummer 0415.865.526
Rechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout

Social Media